AKDENİZ BÖLGESİNİN LİDERİ ÇUKUROVA NDT beton pompası muayene periyodik muayene iş ekipmanları periyodik muayene
AKDENİZ BÖLGESİNİN LİDERİ ÇUKUROVA NDT beton pompası muayene periyodik muayene iş ekipmanları periyodik muayene
TAHRİBATSIZ MUAYENE NEDEN GEREKLİDİR?
Tahribatsız Muayene (NDT) genel olarak, imalatların kalite kontrolünde, makine ve ekipmanlardaki yıpranma durumunun gözlenmesi ve kalan ömür belirleme çalışmalarında; malzemelerin iç yapısı ve kaynaklardaki muhtemel hataların tespiti için uygulanmaktadır. Kaynaklı imalatların tümü ve bu kapsamda ele alınabilecek, enerji santralleri, basınçlı kaplar ve kazanlar, gaz ve sıvı madde iletim hatları, çelik konstrüksiyon yapı ve inşaatlar, döküm ve dövme imalatları başta olmak üzere büyük küçük her türlü imalat ve malzemede NDT kullanımı günümüz şartlarında kaçınılmaz bir hal almıştır. Tahribatsız muayene, kalite kontrolün bir bölümü olup, üretimin tamamlayıcı bir parçasıdır. İmalat sanayi deki uygulamaların yanı sıra kimya, petro-kimya ve rafineri tesislerinde ve enerji santrallerinde tesis güvenliği, ekonomik işletme, iş güvenliği ve çevre koruması ile ilgili yükümlülükler nedeniyle tahribatsız muayene alanındaki gelişmeler çok hızlı olmuştur. Diğer taraftan, ülkemizin stratejik konumu, ticari ilişkilerinin artması ve AB'ne giriş çabaları ile otomobil, makina, donanım, imalat, gemi inşaat ve elektronik sektörleri ve bunların yan sanayilerindeki gelişmeler tahribatsız muayene konusuna olan gereksinimi arttırmaktadır. Çukurova NDT Kalite Kontrol Hizmetleri sertifikalı uzman ve deneyimli personeli ile Endüstriyel Muayene hizmetleri sunmaktadır.
X ve GAMMA ışınlarının nüfuz etme ve emilme özellikleri sayesinde radyografi; dökümler, dövme parçalar, metalik ve metalik olmayan bütün malzemelerde beklenen hacimsel ve yüzey hatalarının tespiti için kullanılır. Yüksek enerjili elektromanyetik dalgalar (ışınım) çeşitli malzemelere nüfuz ederler. Malzemeye nüfuz eden ışınım söz konusu malzemedeki nüfuz ettiği tarafın karşısına konan ışınıma duyarlı filmleri etkiler. Daha sonra banyo işlemine tabi tutulan bu filmler ışınımın içinden geçen malzeme içindeki boşlukları, malzeme kalınlığını ve yoğunluğunu gösterir. Bu tip görüntüleme metoduna radyografi denir. Radyografide tek sınırlama malzeme kalınlığıdır. Kalınlık sınırlaması dışında her türlü malzemeye uygulanabilir. Radyografik Muayene için ışınım kaynakları X-ışını tüpleri veya Gama ışını üreten izotoplar olabilir. Radyografik Muayeneden sağlıklı ve güvenilir sonuçlar alabilmek için malzemenin türüne ve/veya cinsine göre hazırlanan standartlara, muayenenin yapılışına ve kabul seviyelerine göre hazırlanan uygulama standartlarına uyulması gerekir.
Ferromanyetik bir parçanın mıknatıslanması, manyetik tozlarınının mıknatıslanmış parça yüzeyine tatbik edilmesi ve kaçak manyetik alanlar tarafından çekilen manyetik tozların oluşturduğu belirtilerin yorumlanması esasına dayanır. Manyetik parçacık yöntemi yüzey ve yüzeye yakın hataların tespitinde ve yerlerinin belirlenmesi işleminde kullanılan oldukça basit, hızlı ve düşük maliyetle uygulanabilirliğinden dolayı ferromanyetik malzemelere uygulanan oldukça geniş bir kullanıma sahiptir. Bu yöntemde yüzey hatalarının belirlenebilmesi hatanın boyutuna ve yüzeye yakınlığına bağlı olup sadece ferromanyetik yani mıknatıslanabilen malzemelere uygulanır. Yöntemin temel esası incelenen malzemenin manyetikleştirilmesi esasına dayanmaktadır.
Görsel muayene çıplak gözle ve çeşitli yardımcı aletler kullanılarak yapılan yüzey süreksizliklerini bulmaya yönelik bir tahribatsız muayene yöntemidir. Büyüteç, endoskop, boroskop, mikroskop, flexible ayna, magneto-optik görüntüleyiciler ve enfraruj kameralar görsel muayene yönteminde en sık kullanılan yardımcı aletlerdir. Güç santralleri, otomotiv, havacılık, gemi inşa, döküm, dövme, makina, çelik yapı ve kaynaklı imalat sektörlerinde, basınçlı kap ve kazan imalatı ve su/doğal gaz/petrol boru hatlarında tercih edilen bir tahribatsız muayene yöntemidir.
Bu muayene metodu metalik veya metalik olmayan bütün malzemelerde yüzey hatalarının tespiti için kullanılmaktadır. Hataların bu metotla tespit edilebilmesi için muayene yüzeyine açık olması gerekir. Muayene yüzeyinin altında kalan veya herhangi bir nedenle yüzeye açıklığı kapanmış bulunan hatalar bu metotla tespit edilemez. Ayrıca muayene parçasının çok gözenekli bir yapıya sahip olması da bu metotla tespit olanağını ortadan kaldırır. Penetrant Muayenesi muhtemelen en yaygın kullanılan Tahribatsız Test (NDT) metodudur. Test objesi ya da malzemesi, görünür ya da fluorescent boya çözeltisi ile kaplanır. Yüzey fazla boyadan arındırılır ve bir geliştirici uygulanır. Geliştirici kurutma kağıdı gibi davranış gösterir ve yüzeye açılan kusurlardan nüfuz edici maddeyi çeker. Görülebilir boya ile, nüfuz eden madde ve geliştirici arasındaki parlak renk farklılığı dışarı taşmayı görülebilir hale getirir. Fluorescent boya ile, morötesi ışık dışarıya taşma işlemini parlak bir şekilde yapar, ki bu işlem kusurların kolayca görülmesini sağlar. Renkli Penetran Sıvılar Genellikle penetran sıvılar kırmızı renklidir. Penetran (girici) sıvının özelliği yüzey çatlakları ve boşluklarına girebilmesidir. Flüorasan Penetran Sıvılar Flüoresan penetran (girici) sıvılar ultraviyole ışınları altında test yapılabilir özelliğe sahiptir.
Kalite, kaldırma ekipmanlarının, basınçlı kapların, boru hatlarının, atmosferik depolama tanklarının ve buhar kazanlarının güvenli çalışabilmesi ve olası kırımların önlenmesi amacıyla yapılan periyodik muayene ve bakım hizmetlerini İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) tüzüğü çerçevesince uzman kadrosu ile gerçekleştirmektedir.
CUKUROVA NDT
CEMALPAŞA MAHALLESİ FUZULİ CADDESİ NO:14/1064 SEYHAN/ADANA
Copyright © 2022 CUKUROVA NDT - All Rights Reserved.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.